Close

Dlaczego warto zainwestować w naczynia ceramiczne?

Chociaż smażenie nie jest zalecaną formą obróbki termicznej, jako że przyczynia się do zwiększenia kaloryczności przyrządzanej potrawy, to jednak są dostępne patelnie ze specjalną powłoką, która umożliwia smażenie bez dodatku tłuszczu. Z całą pewnością jest to bardzo ciekawe i znacznie zdrowsze rozwiązanie. Patelnie ceramiczne i teflonowe cieszą się więc coraz większą popularnością. Czy warto w nie zainwestować?

Ceramika do smażenia? Jak najbardziej!

Ceramika znacznie przeważa nad aluminium i naczynia pokryte powłoką ceramiczną są uważane znacznie zdrowsze rozwiązanie. Powstają z naturalnych materiałów, które wypalane są w niezwykle wysokich temperaturach. Efektem tego jest uzyskanie bardzo trwałej i niezwykle odpornej powłoki, o gładkiej i nieprzywieralnej powierzchni. Co ciekawe patelnie ceramiczne mogą być poddawane działaniu temperatur do aż 400 st. C i -20 st. C. To co może zniszczeć taką patelnię, to nagłe zmiany temperatury.

Co więcej, naczynia ceramiczne są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Co jeszcze przemawia na korzyść ceramicznych patelni? Z pewnością to, że zapewniają one równomierne podgrzewanie potrawy w każdym miejscu. Nie ma też konieczności trzymania patelni na małym ogniu do czasu podania potrawy, gdyż zapewnia ona utrzymanie ciepła przez długi czas. Takim oto sposobem można więc zmniejszyć zużycie energii.

Na korzyść patelni ceramicznych przemawia również fakt, że nie przyczyniają się one do zmieniania smaku przygotowywanego jedzenia, a to dlatego, że ceramiczna powłoka nie wchodzi w interakcje z żywnością. Do plusów można zaliczyć również możliwość gotowania ceramicznych naczyń zarówno w przypadku kuchenek gazowych, jak również płyt elektrycznych i ceramicznych. Na rynku nie brakuje także modeli ceramicznych nadających się do stosowania na płytach indukcyjnych.

Jak należy obchodzić się z naczyniami z powłoką ceramiczną?

Decydując się na zakup ceramicznej patelni, należy pamiętać o tym, aby stosować chociaż odrobinę tłuszczu, gdyż bez natłuszczenia powierzchni, wraz z upływem czasu dojdzie do utraty właściwości ceramicznej powłoki. Nie zaleca się także doprowadzać do przegrzania ceramiki. Po każdym użyciu należy dokładnie umyć i przetrzeć naczynie ceramiczne w celu usunięcia warstwy kamienia z wody. Wystrzegać należy się mycia ceramicznej patelni wodą zawierającą sól, co przyczynia się do uszkodzenia powłoki. To samo dotyczy przechowywania żywności zawierającej dużą ilość soli w ceramicznych naczyniach. Na niekorzyść ceramicznej patelni działa także mycie jej w zmywarce.

Dodaj komentarz

Leave a comment
scroll to top